Italiensk mat

Antipasto – Italienska smårätter
Minestronesoppa med Focaccia
Polpette al sugo – Italienska köttbullar med pasta
Lasagne al forno – Lasagne med kött
Spaghetti al ragú Bolognese – Spagetti med köttfärssås från Bolognese
Köttgryta Toscana
Pasta alla Carbonara – Pasta Carbonara
Pizza
Torta di ciccolato – chokladkaka
Pannacotta – gräddpudding
Tartufo – glasstryffel

I Italien lagas maten av hög kvalitet. Maten skiljer sig beroende på regionen.
I norra Italien, som är i närheten av Frankrike och Österrike används mera smör och mejerivaror. Maten är mildare kryddat. Risotto och köttgrytor är vanliga rätter i norra.

I Södra Italien används olivolja i högre grad. Den typiska medelhavskosten i södra delen av Italien består av pastarätter, pizza , sardeller, tomater, oliver, grönsaker och örtkryddor.
Frukost – colaciano: expresso ev. med bröd med marmelad, cornetto eller croissant

Lunch – Pranzo: Dagens huvudmåltid mellan tolv och halv två, oftast två huvudrätter

Middag – Cena: vid åttatiden , lättare rätter som pasta, soppa eller pizza

.
En Italiensk måltid består av fyra rätter:

Förrätt – antipasto som betyder just ”före måltiden”
Första rätten – primo
Andra rätten – secondo
Efterrätt – dolce

Vid större måltider serveras apertif – apertivo
Efter desserten expresso med likör tex grappa, amaro, limoncello eller sambuca

Till maten dricker man naturligtvis Italienskt vin och vatten.
Rött vin till mörkt kött, vitt vin till fisk och skaldjur.


Buon appetito

image_pdfimage_print