Minestrone med Focaccia

Minestronesoppa 4 port
Klassisk Italiensk grönsakssoppa

2 potatisar i kuber
1 morot i kuber
1 selleristjälk hackad
1 liten zucchini i kuber eller stavar
1 purjo skivad
1 gul lök tärnad
2 vitlöksklyftor pressade
4 msk olivolja

1 burk pass tomater
2 msk tomatpuré
3 tärningar grönsaksbuljong
1,5 l vatten
basilika
salt och peppar

100 g minipasta eller spaghetti i bitar
200 g kokta små bönor (ej i tomatsås)
tex kidney, stora vita bönor, svarta bönor, black eye…

Fräs grönsakerna i olja. Tillsätt passerade tomaterna, tomatpuré, buljongtärningen och vattnet. Salta och krydda. Låt sjuda 10 min.
Tillsätt pastan och bönorna sjud i ca 8 min.

Servera med bröd (lantbröd eller focaccia)och pesto
Minestrone är en soppa med tomat och små pasta i miniformat

focaccia400

Focaccia
Form 24 x 24

2,5 dl vatten (37 grader)
25 g jäst
ca 4,5 dl vetemjöl
Salt

Vitlöksblandning:
5 vitlök i chilimarinad
½ dl hackade soltorkade tomater
½ dl hackade oliver
½ dl olivolja
Färsk oregano eller 1 msk torkad

Blanda först vitlöksblandningen.
Blanda vatten, jäst, mjöl och salt till en halvfast deg och tillsätt hälften av vitlöksblandningen.
Låt degen jäsa 30 minuter. Smörj en liten ugnsform med olja och klappa till degen jämt. Tryck gropar med fingrarna och fördela resten av vitlöksblandningen på brödet. Låt jäsa 30 minuter till.
Strö fingersalt över brödet och grädda brödet i 225 graders ugnsvärme 15 – 20 minuter.
Låt brödet svalna på galler.

Focaccia 70 bitar

50 g jäst
6 dl mjölk
2 tsk salt
½ dl olivolja
4 dl durumvetemjöl
10 dl vetemjöl
ca 2 msk olja till plåten

pensling:
½ msk olivolja

Gör degen som vanligt.
Olja en långpanna med olivolja. Tryck ut degen. Låt jäsa under bakduk ca 35 min.
Pensla med olivolja. Grädda i 200 grader i nedersta valsen ca 20 min.
Låt svalna. Brödet går att frysa.

 

image_pdfimage_print