Mexikansk mat

Sopa de pollo – Kycklingsoppa
Chili con Garne 
Albondigas al chipotle – Köttbullar i tomatsås med chipotle
Tacosås, cuacamole,frijoles och tortillabröd
Platanos con crema – Gräddiga bananer
Mexikanska drinkar

Den viktigaste basen i det mexikanska köket består av majs, bönor tomater och chili.
Andra viktiga ingredienser:
Sädeslag: amarant
Frukt: avokado, pumpa, fikonkaktus, ananas, kokos, svart och vit zapote, chicozapote, mamey, papaya, guava, capulines, tejocote och xoconochtle
Grönsaker: huauzontle, quelites, nopal, chayote, tomatillos, squash och squashblomma
Svamp: huitlacoche
Rotfrukter: sötpotatis, jicama
Frön: achiote, kakao, solros
Kryddor och örter: vanilj, chilipepper, paprika, jalapeno, poblano, serrano, quajillo, chipotle, ancho, kanel, anis, kummin, timjan, mejram och koriander
Kött: kalkon, izuincle, tepezcuincle, hjort mm
Spritdryck: tequila som framställs av agaveväxten.
Öl: Sol och corona (dricks direkt ur flaska med en limeklyfta)
Likör: Mayalikör (väldigt sött)
Texmex mat i Sverige är ofta anpassad efter svensk smak. Vissa rätter som vi har i Sverige hittar man inte i Mexiko. De hårda tacos skalen är ett exempel på detta. I Mexiko är bröden ofta mjuka.

Nationaldrycken Tequila framställs av Agaveväxten, en kaktusliknande växt.
Tequila dricks oblandat med salt och limeklyfta efteråt.
Margarita är en coctaildrink med saltkant och finns i olika varianter.
Öl är mycket populär dryck i Mexico, och dom heter Sol och Corona.

image_pdfimage_print