Tacosås, guacamole, frijoles och tortillabröd

 

tacosause400

Tacosås hemkokt

1 msk olja
1 msk lök
2 dl passerade tomater
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk vitlökspulver
peppar
salt
ev. cayennepeppar för starkare smak

Fräs löken i olja utan att den får färg. Tillsätt resten av ingredienserna.
Koka upp alltsammans under omrörning.

Guacamole

2 avocado
1 dl creme fraiche
2 soltorkade tomater i strimlor
saften av ½ lime
1 pressad vitlök
1 tsk spiskummin
1 tsk oregano
chilipeppar eller cayennepeppar
citronpeppar
lite salt

Mosa avocadon med en gaffel, enklast på en ren skärbräda.
Tillsätt creme fraiche, tomater, limesaft och kryddorna.


Frijoles
Mexikansk bönröra 4 port

1 burk avsköljda svarta bönor 400 g

1 dl hackad koriander
2 msk olivolja
1 st lime, rivet skal och saft
½ röd chili eller ½ inlagd jalapenjo
½ tsk salt

Mixa alltsammans med stavmixer eller matmixer.

Tortillabröd hembakad – grundrecept

2,5 dl majsmjöl
2,5 dl vetemjöl
½ tsk salt
3 msk neutral olja
1,5 dl vatten

Blanda ihop majsmjöl, vetemjöl och salt.
Tillsätt ljummet vatten och olja allt eftersom, knåda degen ca 3 minuter.
Rulla till en rulle och dela den i 10 bitar som formas till bollar.  Mjöla bollarna med majsmjöl. Platta till och kavla varje bit till tunna bröd .
Grädda varje tortilla på medelvärme i en teflonstekpanna utan olja,
ca 1 minut på varje sida.
Torka av stekpannan med hushållspapper efter varje tortilla.

image_pdfimage_print