Spansk mat och Tapas

Gazpacho – kall grönsakssoppa
Papas arrugadas – rynkig potatis med mojo rojo och aioli
Tortilla Espanola – Spansk omelett
Paella – saffranskryddad risrätt med grönsaker och kyckling, chorizo, räkor, musslor enligt önskemål
Paprikapaj
Spansk kycklinggryta
Albondigas – Spanska köttbullar
Ropa vieja – Kanarisk pytt i panna
Escalivada – ugnsbakade grönsaker
Champinones al ajillo – champinjoner i vitlök
Wokad scampi
Laxtapas
Tapasköttbullar
Kycklingtapas
Serranoananas
Baconlindade dadlar
Baconbananer
Potatiskroketter

Fikon med serranoskinka
Fikon i ugn med fetaost och honung
Pimientos de padron
varma små paprikor med havssalt
Créma Catalana
Churros – friterad bakverk

De vanligaste kryddorna i spanska och kanariska köket är vitlök, spansk peppar, paprika, kummin och timjan.
Förrätter – Starters  / Huvudrätter – Platos  /   Desserter – Postres

TAPAS

Tapas är små aptitretare från Spanien. Små rätter man kan äta tills man blir hungrig igen. Ett utmärkt alternativ till tacos och annan bjudmat i glada vänners lag. Tapas har blivit jättepopulärt såväl i Sverige och utomlands.
Kombinera ihop några förslag, 3 eller 4 rätter är ganska lagom.
Köp till koncerverade oliver i vitlök eller kronärtskockor. Machegoost och vitlöksbröd är också vanliga tillbehör på tapasbordet.

Passande dryck är tex sherry (Fino sherry) och mousserande vin (cava) till apertif. Öl (cerveza), rött vin (vino tinto), vitt vin (vino blanco) och cider.

Buen provecho

image_pdfimage_print