Paella

paella400

 

Paella för 4 pers

1 färsk kyckling ca 1,3 kg
2 chorizokorvar i skivor
½ kg havskräftsstjärtar eller stora lyxräkor

 

Marinad:
1 dl olja
½ pressad citron
2 pressade vitlöksklyftor
1 krm cayenne

Grönsaksris:

2 dl långkornigt ris
ca 7 dl hönsbuljong
1 purjolök
2 paprikor
½ färsk gurka
100 g sockerärter
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 tsk rosmarin
salt, peppar
0,5 g saffran

Börja med att marinera kyckling och skaldjur. Blanda ingr. till marinaden. Dela kycklingen i 8 bitar. Lägg kyckling i var sin plastpåse. Dela upp marinaden i plastpåsarna, knyt om och lägg kallt 1-3 timmar.

Grönsaksris:
Koka riset i buljongen.
Strimla purjon. Kärna ur och skär paprikorna i bitar. Dela gurkan på längden, ta bort kärnorna och skär i skivor. Dela sockerärterna.
Fräs grönsakerna lätt i olivoljan och pressa vitlöken. Rör i tomatpuré, rosmarin, salt och peppar. Ta från värmen och rör i saffranet.
Blanda grönsaksfräset med de kokta riset. Späd ev. med mer buljong.
Ugsstek eller grilla kycklingdelarna, det tar 20-30 min. Färdiggrillad kyckling är en annan möjlighet. Skaldjuren är klara på 5-10 minuter.
Lägg upp grönsaksriset på ett stort fat med kyckling och skaldjur ovanpå.
Garnera med färska örter.

image_pdfimage_print