Turkisk mat och Meze

Turkisk sallad
Tabouleh
Röror
Hummus – kikärtsröra
Baba Ganoj – Auberginedipp
Fylld aubergine – ostfyllning
Halloumifyllda paprikor 
Falafel – kikärtsbullar med falafelsås
Mellanösternpizza – med kött alt. utan kött och tomatsås
Kebab – Dönerkebab och kebabtallrik
Kebabspett – med vit och röd kebabsås
Minikebab – Kryddiga köttbullar med morotstzatziki
Cuvec – Osmanisk köttgryta
Börek – fårostfyllda filodegsbakverk  

Det Turkiska köket räknast till ett av de 6 bästa köken i världen.
I Turkiet äter man sent och länge. Matportionerna är oftast stora.
Till förrätter kan man välja olika smårätter som kallas meze. Olika röror och grönsaksrätter finns rikligt att välja av. Tomat, aubergine och paprika ingår i flera rätter. Maten är oftast milt kryddad med örtkryddor. Men det finns även starkt kryddade rätter och kebab finns i flera olika variationer. Till den kryddstarka maten serveras svalkande yoghurt. Fisken grillas eller steks. Köttgrytorna innehåller lamm- eller fårkött och rikligt med grönsaker. Köttfärs anväds som fyllning av grönsaker och till köfte, köttbullar som är runda eller avlånga.
Till efterrätt äts ofta frukt och söta desserter, men den mest kända efterrätten är baklava.

MEZE 

MEZE betyder aptit på persiska och är orientalisk plockmat, som kan vara en förrätt eller en hel orientalisk måltid. Härstammar från Tunisien, Turkien, Persien och Libanon. Kanske några förslag till en orientalisk fest. Meze finns även i Grekland.
När man besöker en riktig Turkisk restaurang, kommer servitören med en stor bricka med många förrätter. Då är det bara att peka ut rätter, det kan ju vara trevligt som förrätt i väntan på huvudrätten. I dessa länder äter man länge och umgås.

MEZE -Turkisk smörgåsbord med många små rätter kan innehålla:
*Fyllda vinbladsdolmar. *Fyllda gröna paprikor *Fylld auberginie
*Yoghurt blandat med spenat, morot och vitlök.
*Kall tomat-och lökröra.
*Fyllda potatisar.
*Grönsaksröra med lammkött.
Osv…

Dyckestips: Till kryddstarka rätter är det öl som gäller. Men om du föredrar vin, välj då vitt vin eller rosévin.
Aira är blandning av yoghurt och vatten. Äppelte dricks i små glas.
Turkisk kaffe serveras i små koppar med sumpen i och med mycket socker, den ska inte röras om.

 

image_pdfimage_print