Falafel

falafel400

 

Falafel 15 st

6 dl kokta kikärtor (konserv)
1 gul lök
1 dl persilja
2-3 msk vetemjöl
2-3 pressade vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tsk koriander
1 tsk kumminin (eller spiskummin)
1 krm svartpeppar eller cayennepeppar
1 krm vitpeppar
1/2 tsk bakpulver

 

Blanda alla ingredienserna och mixa i en matberedare till en riktigt mjuk smet.
Tillsätt bakpulvret och låt stå i 30 min.
I stekpanna: Fyll en stekpanna nästan helt med olja och vänta tills oljan blir riktigt varm.
Forma smeten till små bullar och stek dem tills de blir rödbruna.
Eller stek dom i ugn: Forma falafelbullar med hjälp av två skedar och lägg dem på en olivoljad plåt.
Grädda falafel i ugnen ca 15 min på 225 grader och vänd dem efter halva tiden.
Tips! Det går att göra biffar av smeten.

 

 

Falafelsås:

5 dl yoghurt
3 msk tahina
1 tsk salt
1 knippe klippt perslja
rödpeppar efter smak
Blanda alla ingredienserna.

Servera falafel med kebabbröd fylld med sallad, gurka, tomater, rå lök och falafelsås.
Eller med cous cous och ajvar relich.

 

 

image_pdfimage_print