Mellanösternpizza

turkiskpizza400

 

Mellanösternpizza / Turkisk pizza med kött

20 g jäst
2 dl ljummet vatten (37 grader)
2 msk olja
1/2 tsk salt
ca 5 dl vetemjöl

Fyllning:
300 g lammfärs
3 solmogna tomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja
1-1½ dl hackad bladpersilja

Kryddor:
½ tsk malen spiskummin
1 tsk malen kanel
malen svartpeppar
salt

Garnering:
1 tsk sumak

Sätt ugnen på 225 grader. Rör ut jästen i vattnet tillsammans med olja och salt. Rör sedan i vetemjölet och arbeta ihop till en deg. Dela degen i 5-6 delar och kavla ut till cirklar. Lägg på bakplåtspapper.
Hacka lök och vitlök och skala, kärna ur tomaterna. Fräs löken i olja och stek färsen. Rör i spiskummin, kanel, peppar och salt. Dra pannan ur plattan. Blanda färsen med persijla och tomater.
Fördela färsen på pizzorna och vik en liten kant runt om. Grädda mitt i ugnen 10-15 min. Strö över sumak.

 

ostpizza400

Mellanösternpizza utan kött och  tomatsås

20 g jäst
2 dl ljummet vatten (37 grader)
2 msk olja
1/2 tsk salt
ca 5 dl vetemjöl

Fyllning:
olivolja
silverlök i skivor
oregano
riven ost

Pizzadegen blandas som vanligt. Låt jäsa. Kavla ut till runda pizzor och låt jäsa ytterligare en stund.
Pensla bottnarna med oljan. Lägg på löken. Strö över oregano och riven ost. Grädda i 200 grader i 10 minuter.

*Den här pizzan smakade extra gott med en starköl på badstranden i Side. Man kan servera starka korvar till.*

image_pdfimage_print