Cuvec – Osmanisk gryta

osmaniskgryta400

 

Osmanisk gryta: 3 – 4 port
Cuvec som det heter i Turkiet

”Oftast serveras denna heta gryta med en eld under. När det är över
40 grader i luften, kan det ta cirka en halv timme innan man kan äta den.
Min favorit”
Det finns säkert olika recept.

400 g benfritt nötkött (eller lamm och kyckling)
2 gula lökar
½ – 1 st auberginie
2 – 4 st tomater
½ -1 grön paprika
2 pressad vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
150 g fårost (fetaost går bra)
2 st köttbuljongtärningar + 3 dl vatten
1 msk Sumak (Turkisk-krydda) eller citronsaft och peppar
1 tsk Sambal oelek
Olivolja till stekning

Skär köttet i tärningar och grönsakerna i mindre bitar.
Bryn köttet i en stekpanna.
Blanda alla ingredienserna i en lergryta, rör köttbuljongtärningen och kryddorna i varmt
vatten och slå över grytan. Stek färdigt i ugnen.
Lergrytan måste ligga i vatten en stund.
Ställ grytan i en kall ugn. Vrid på värme +225 grader i 1 tim. och 15 min.

Tips! Grytan kan ugnsbakas i en ugnsform med täckt med aluminiumfolie.
Ugnstemperatur 175 grader och öka mängden av vätska.
Servera med klyftpotatis, pommes strips eller ris och bröd till.

image_pdfimage_print