Vegetariska pajer

Paprikapaj (spansk)
(vegetarisk)

Pajdeg:
125 g smör
4 dl vetemjöl
1 st ägg
2 msk kallt vatten
1 nypa salt

Fyllning:
1 stor lök (finhackad)
1 gul paprika
1 röd paprika
150 g zuccini (grovriven)
2 msk olivolja
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
½ tsk paprikapulver
2 st ägg
100 g riven ost
1 knippa slätbladig persilja.
olivolja till formen

Kavla eller platta till degen i en pajform. Låt den vila 30 min i kylen.
Fräs löken och paprikan ca 5 min. Rör ner zuccinin och krydda.
Låt svalna något, bred fyllningen i pajformen.
Slå över ägg-och ostblandningen.
Grädda pajen i 200 grader 35 – 40 min långt ned i ugnen.

 

 

Broccolipaj
(vegetarisk)

Pajdeg: (grundrecept)

3 dl vetemjöl
125 g kallt smör
2-3 msk iskallt vatten

Fyllning:
200 g broccoli
2 små paprikor (grön, röd)
2 st ägg
2 dl mjölk eller grädde
4 dl riven lagrad ost
salt och nymalen svartpeppar

Kavla eller platta till degen i en pajform. Låt den vila 30 min i kylen.
Förgrädda pajen i 200 grader 10 – 15 min.
Koka broccolin, spola i kallt vatten. Skär upp i stora bitar.
Skär paprikorna i tunna ringar.
Vispa ihop ägg och mjölk, salta o krydda.
Blanda i riven ost men spara 1 dl till garnering.

Fördela fyllningen på pajskalen.
Grädda i 200 grader 30 – 40 min.

Västerbottenspaj

Pajdeg:

125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten

Fyllning:

150 g riven Västerbottensost
3 st ägg
2 dl vispgrädde eller gräddmjölk
1 krm svartpeppar
1 dl Crème Fraiche

Mixa smör och mjöl i matberedare till en smulig massa.
Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg.
Tryck ut pajen i en pajform (24 cm i diam) Nagga formen i botten ock ställ i ugnen ca 10 min.
Vispa ägg och grädde, tillsätt osten. Smaka av med salt och peppar.
Häll ostfyllningen i pajskalet och grädda i 225 grader
ca 20 minuter tills pajen stelnat.

 

image_pdfimage_print