1

Anisbröd/Pitepojkar

Anisbröd / Pitepojkar

100 g margarin
5 dl mjölk
50g jäst för söta degar
1,5dl strösocker
1 msk stött anis
13 – 15dl vetemjöl (spara lite till utbakning)

Fritering:
500 g kokosfett eller matolja ( 750-1000 g)

Viktigt! Ha alltid ett grytlock till hands när du friterar.

Smält smöret, tillsätt mjölken. Värm degvätskan till 37 grader (fingervarmt)
Smula jästen i en degbunke, häll vätskan över och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt sockret och anis. Låt jäsa 30 minuter under bakduk.

Kavla ut degen till två 1,5 cm tjocka plattor. Skär i längder ca 3 cm breda och dela i ca 10 cm bitar.
Skär 2 snitt i varje. Låt jäsa under bakduk ca 20 min.

Fritering:
Värm kokosfettet till ca 190 grader (använd stektemp)
Fritera anisbröden gyllenbruna. Lyft upp med hålslev, låt dem rinna av på smörpapper.

Tips! Pröva fritera först en degbit, den skall få snabbt färg och stiga snabbt till ytan.
Färdiga anisbröd vänds i strösocker. Men om de ska frysas, hoppa över sockret.

Sparvar (som min mor brukade baka)

1 kopp grädde
1 kopp socker
2 ägg
2 msk smält smör
2 tsk bakpulver
kardemumma
vetemjöl tills degen är som vanlig vetedeg

Blanda alla ingredienserna. med en träslev.
(Behöver ej jäsas)
Kavla ut degen och skär ut romber.

Fritera som ovan. Låt de svalna
Pudra över florsocker vid servering.