Grekiskt bröd

Grekiskt bröd
24 bullar eller 4 små limpor

50 g jäst
5 dl ljumt vatten (37 grader)
2 tsk salt
1 dl olivolja
2 ägg
ca 17 dl lantvetemjöl (1,2 kg)

.
Smula jästen i en bunke. Häll över vattnet och rör om så att den löser sig.
Tillsätt salt, olja, ägg och största delen av mjölet.
Arbeta degen smidig och låt den jäsa övertäckt 30 minuter.
Arbeta upp degen smidig och baka ut den till släta, runda bullar eller små limpor.
Snitta med vass kniv och låt bröden jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 250 grader 10-15 minuter.

Grekisk lantbröd 2 st

50 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 dl naturell yoghurt 3%
1 dl olivolja
1 msk honung
2 tsk salt
11 -12 dl vetemjöl special (660 – 720 g)

Smula jästen i en bunke. Häll över vattnet och yoghurten.
Rör om så att jästen löser sig i vätskan. Tillsätt olivolja, honung och ägg. Arbeta in mjölet. Arbeta degen ca 10 minuter i en maskin.
Låt jäsa i bunken 30 minuter under en bakduk.
Dela degen på bakbordet i två lika stora delar. Knåda dem till två runda bröd och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Sikta mjöl på bröden och skär snitt med en vass kniv.
Starta ugnen på +225 grader. Jäs ytterligare 30 minuter.
Grädda bröden 30 – 35 minuter.
Låt svalna på galler under en bakduk.

image_pdfimage_print