1

Blåbärskaka

Blåbärskaka 4 st
(kallas även blåbärsbulla
)

2,5 dl mjölk
25 g jäst
½ tsk salt
½ dl socker
½ ägg (resten till pensling)
(1 tsk stött kardemumma)

7 – 7,5 dl vetemjöl
75 g smör (rumstempererad)

Värm mjölken till fingervarmt (37 grader)
Smula ner jästen, tillsätt salt, socker och ev. kardemumma.
Knåda in mjölet och smöret.
Låt degen jäsa 30 min på dragfri plats övertäckt med handduk.
Ta på bakbordet och knåda igen.

ca 1 liter färska blåbär
1 dl socker
2 msk florsocker

Baka 4 runda kakor, ½ cm tjocka.
Fördela bären på varje kaka och vik en kant runt om.
Låt kakorna jäsa på plåten, pensla kanterna och grädda i 225 grader 12 – 15 min.
Pudra florsocker på den avsvalnade kakan.
Äts nygräddade med vispad grädde.