Favoritpizza

favoritpizza430

Pizza för två med olika favoritfyllningar.

Mina bästa tips:
1. För att få plats på plåten kan bottnarna kavlas till avlånga.
2. Lägg en fuktig handduk under plåten vid kavling, håller plåten stilla.
3. Strö den rivna osten på tomatsåsen och fördela fyllningen ovanpå.
4. Placera plåten på den nedre falsen vid gräddning, då blir brödet
färdiggräddad och knaprigt.

Pizzadeg / Grundrecept

3 dl vetemjöl
1 påse torrjäst
½ – 1 tsk salt
1,5 vatten (50 grader varmt)
0,5 dl olivolja
Durumvetemjöl till utbakning.

Tomatsås:

1,5 dl passerade tomater
1 msk vetemjöl
1 tsk oregano eller basilika
1 pressad vitlöksklyfta
lite salt

1. Gör först degen. Dela den i två bitar och knåda till bollar.
Låt jäsa 10 minuter under bakduken.
Kavla (eller tryck ut med fingrarna) varje boll till tunna bottnar

2. Bred tomatsås på bottnarna, men lämna liten kant runt om.
Strö över osten och fördela fyllningen på.
Låt jäsa ytterligare ca 20 min.

3. Pensla kanterna med olivolja och droppa gärna lite ovanpå fyllningen.
Grädda pizzorna på nedre falsen 275 grader ca 6 – 8 minuter.
Strö över kryddorna (tex. oregano, basilika mm)

 

FÖRSLAG PÅ OLIKA FYLLNINGAR
(Räcker till två pizzor)

Serrano fyllning

Tomatsås
Riven ost
150 g Serranoskinka
125 g Mozzarella
Röd Paprika
4 – 5 Färska champinjoner
Kronärtskockor inlagda eller röd paprika
Curry och ev. oregano

Räkfyllning

Tomatsås
Riven ost
150 g Rensade räkor
4 – 5 Färska champinjoner
Curry och ev. oregano

Tandoorikycklingfyllning

ca 200 g kycklingfilé i skivor

Marinad: Kycklingen marineras ca 1 timme i kylen
2 msk tandooripasta
1 dl matlagningsyoghurt
1 msk citronsaft
Olivolja till stekning

Tomatsås
Riven ost
3 skivade tomater
Skivade bananer

Klicka matlagningsyoghurt på den färdiggräddade pizzan,
och eventuellt färsk koriander om man gillar det.

image_pdfimage_print