1. Aioli
(spansk vitlöksdressing)
3-4 vitlöksklyftor
2 äggulor
1,5 dl olivolja
saft av en halv citron
½ tsk salt
1 krm peppar
Skala vitlöken och stöt den i mortel tillsammans med salt till pasta.
Rör i gulorna. Häll i olivoljan i en tunn stråle och vispa hela tiden,
gärna med elvisp. Tillsätt citronsaften och krydda med peppar.
.
2. Tomataioli
5 vitlöksklyftor
4 äggulor
½ dl pressad citronjuice
4 dl olivolja
16 soltorkade tomater i olja
Skala och skiva vitlöksklyftorna. Mixa samman med gulorna och
citronjuice i en mixer. Tillsätt olivoljan i en fin stråle. När oljan
är tillsatt är aiolin tjock ock fin. Häll över i en skål.
Hacka soltorkade tomaterna i mindre bitar och blanda ner i aiolin.
3. Vitlöksdressing 4 port:
3 st vitlöksklyftor (pressade)
1 st äggula
1 dl olivolja
3 dl matlagningsyoghurt
salt, svartpeppar
Blanda först ihop vitlök, äggulan och olivoljan.
Tillsätt matlagningsyoghort, salta och krydda.
4. Salsa 4 port
2 dl finhackad paprika, röd, grön, gul
1 dl finhackad gul lök
2 dl fint tärnat tomatkött
0,5 msk färsk chili (spansk peppar)
2 krossade vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja och salt
Blanda de finhackade grönsakerna med olivolja. Smaka av med chili
och låt dra några timmar före servering.
5. Lottas sås 4 port:
150 g bacon i skivor
2 dl lättcréme fraiche
1 msk riven gul lök
1 msk rosépeppar
1 krm salt
Klipp baconskivorna i tunna strimlor och fräs dem knapriga i het
stekpanna. Låt baconet rinna av på hushållspapper.
Smaksätt créme fraiche med riven lök, krossad rosépeppar och salt.
Smula ned baconet och rör ner i såsen. Ställ såsen svalt ca 30 min
för att mogna i smaken.
6. Kall ananas- och grönpepparsås 4 port:
2 dl ananaskross
1 dl majonnäs
1 dl créme fraiche
1 tsk curry
1 msk hackade grönpepparkorn
salt och peppar
Rör ihop majonnäs, créme fraiche, curry och grönpeppar.
Tillsätt avrunnen ananaskross och smaka av med salt och
peppar.
7. Kall Bearnaisesås 4 port:
2 msk finhackad lök
2 tsk torkad dragon
½ dl vitvinsvinäger
1 dl vatten
1 krm salt
5 vitpepparkorn
3 äggulor
1 msk citronsaft
100 g smör
2 dl créme fraiche
1 msk hackad färsk dragon
Lägg ingredienserna i en kastrull och koka ihop tills ½ dl vätska återstår.
Sila.
Lägg äggulor , avkoket och citronsaft i mixer eller matberedare och kör
10 sekunder.
Smält smöret. Häll det i en tunn stråle i äggulorna medan maskinen är
igång. Kör till en luftig och krämig sås.
Häll såsen i en skål ochsmaka av med salt och peppar.
Rör i créme fraiche och hackad dragon. Låt såsen svalna.
8. Tzatziki
2 dl naturell yoghurt (eller matlagningsyoghurt)
2 dm gurka
3-4 vitlöksklyftor (eller vitlökspulver
olivolja
grovmalen svartpeppar
salt
ev.dill
Låt yoghurten rinna av i ett kaffefilter 30 min så den blir lite tjockare.
Skär under tiden gurkan i tunna stavar 0ch låt den vattna ur sig mellan
lager av hushållspapper. Blanda alla ingredienserna.
9. Snabb vitlökssås
3 dl gräddfil
1 dl purjolök
1-2 pressade vitlöksklyftor
peppar och salt
10. Hot barbequesås
1 dl hackad lök
olivolja
2 vitlöksklyftor
1 dl ljus sirap
1 dl ketchup
1 dl vatten
1 tsk senapspulver (eller senap)
1 tsk ingefära
sambal oelek eller tabasco
.
Fräs löken i olivoljan tills den är genomskinlig.
Tillsått pressade vitlöksklyftorna och resten av ingredienserna.
Sjud såsen ca 15 minuter.
11. Het grillsås
1/2 dl chilisås
1/2 dl soja
1/4 dl vinäger
2 msk senap
lite sambal oelek eller tabasco
2 tsk worchestersås
12. Jordnötssås 8 pers
4 dl salta jordnötter
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
2 tsk curry
4 dl kokosmjölk
1 tsk sambal oelek
1 msk riven färsk ingefära
3 msk soja, brun farin
Finhacka nötterna i en mixer.
Skala och finhacka löken och pressa vitlöken. Fräs i olja några
minuter och låt även curryn fräsa med någon minut.
Häll i kokosmjölk, sambal oelek, ingefära, soja och farin.
Sjud i 5 minuter. Tillsätt jordnötterna och låt dem bli genomvarma.
13. Mangoraja 4 port
Passar till det mesta från grillen.
1,5 dl créme fraiche
2 msk mango chutney
½ – 1 tsk indisk curry
½ – 1 tsk sambal oelek
½ – 1 tsk citronpeppar
Blanda allt och låt dra i kyl 1 timme före servering.
14. Mangoraja créme fraiche
Lätt Créme fraiche
Mangoraja från tub
Blanda alltsammans
15. Currydressing
3 dl gräddfil
majonnäs
2 dl krossad ananas
lite salt
curry
Blanda alltsammans.
.
16. Raita
200 g matyoghurt
1 msk hackad färsk mynta
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm spiskummin
lite salt och svartpeppar
Blanda alltsammans, låt dra i kylen ett par timmar.
17. Hamburgerdressing 4 port
2 dl gräddfil
1 msk majonnäs
1 msk chilisås
1 msk finhackad inlagd gurka eller bostongurka