Julköttbullar

Julköttbullar

1 kg nötfärs eller blandfärs
3 dl grädde
1 dl vatten
1,5 dl ströbröd
½ lök grovriven (eller lökpulver)
2 ägg
2 msk konc. kalvfond
2 tsk salt
1 tsk  malen kryddpeppar 
1 tsk svartpeppar

smör och rapsolja till stekning

Bryn den grovrivna löken och låt den kallna. Låt ströbrödet svälla i gräddmjölken.
Blanda färsen väl med lök, kryddor, salt, ströbröd/gräddmjölk och ägg.
Forma små fina köttbullar och stek dem gyllenbruna i margarin.
Fyll bara stekpannan till 3/4 åt gången och skaka ofta under stekningen.

Tips!  Köttbullarna kan stekas i ugnen på en långpanna som är klädd med bakplåtspapper i  225 – 250 grader, tills dom får vacker färg.

Laktos – och Glutenfria köttbullar

500 g blandfärs
1/4 gul lök, grovriven (eller lökpulver)
1 msk koncentrerad kalvbuljong
1 tsk salt eller lite soja
2 kokta kalla finrivna potatisar
1 ägg (kan slopas, potatisen binder ihop)
1 dl laktosfri grädde
1/2 tsk kryddpeppar
svartpeppar

Tillaga som ovan. 

image_pdfimage_print