1

Lutfisk

Beräkna 300 – 400 g lutfisk och 1 tsk salt per person.
Kokas i ugn eller micro.

Lutfisk i ugn:
Lägg fisken på ett smort, fat med höga kanter eller i en emaljerad långpanna.
Strö över salt. Täck fatet med aluminiumfolie och koka fisken i 225 graders ugnsvärme i 40 – 50 min. Häll av vattnet som bildas.

Lutfisk i micro:
Lägg lutfisken i en microform och strö över salt. Tillaga på full effekt i 10-12 minuter (gäller 1 kg fisk)

Vitsås till lutfisken 4 port:

2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl gräddmjölk
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
50 g smör

Smält smöret och tillsätt mjölet. Vispa så det blandas väl. Slå på gräddmjölken och koka i 6-7 min. Smaka av med salt och peppar. Vispa i 50 g smör.
Servera såsen till lutfisken med malen kryddpeppar, skånsk senap och gröna ärtor som tillbehör.