Sill och lax

SILL OCH LAX 

Senapssill 

1 burk inläggningssill (420g)
0,75 dl svensk senap
2 msk majonnäs
1½ msk ättikssprit (12%)
1 msk socker
1 äggula
½ dl olja
0,75 dl klippt dill
½ krm salt

Blanda senap, majonnäs, ättikssprit, socker och äggula.
Vispa ner oljan, lite i taget. Smaksätt med dill och ev. salt.
Häll av spadet från sillen och spola med kallt vatten.
Låt den rinna av noga och blanda den sedan med senapssåsen.

Låt stå i kylen 1-2 dygn.

Vitlökssill

400 g urvattnad saltsillfilé
2 dl gräddfil
1 dl majonnäs
1 gul lök, finhackad
3-4 vitlöksklyftor, krossade
1 dl hackad persilja
0,5 tsk malen vitpeppar

Skär sillen i 1-2 cm tjocka skivor. Blanda resten av ingredienserna och slå dem över sillen. Låt dra några timmar.

Gravad lax

1,2 kg lax av mittenbiten
2 tsk vitpeppar
½ dl salt
½ dl socker
1 knippe dill

OBS! Viktigt att laxen har varit fryst innan.
Filéa laxen och plocka bort alla ben. Blanda salt, socker och peppar.
Strö lite saltblandning och dill i botten på en form.
Lägg i ena laxfilén med den tjocka delen mot den tunna. Strö på resten av kryddorna och dillen.
Täck formen med en plastfolie.
Låt stå kallt 2-3 dygn och vänd laxen några gånger under tiden.

Servera laxen skivad med gravlaxsås och dill.

 

Gravlaxsås 4 port

2 msk söt senap
1 msk dijonsenap
1 – 2 msk socker
1 – 2 msk vinäger
1 dl olja
2 – 3 msk dill
salt och peppar

Hacka dillen. Blanda senap, socker och vinäger. Tillsätt olja under omrörning.
Smaksätt med dill och ev. salt och peppar.

image_pdfimage_print