Mojo rojo – Röd mojosås
1 röd paprika
½ röd chilifrukt, urkärnad
2 vitlöksklyftor
1 tsk kummin
1 tsk paprikapulver
1 tomat
1 skiva vitt formbröd
0,75 dl olivolja
1 msk vitvinsvinäger
Nypa salt
Skär paprikorna i mindre bitar, tillsätt chili och vitlök.
Tillsätt kummin och paprikapulver.
Grovhacka och tillsätt tomaten. Grovsmula och tillsätt brödet.
Häll i resterande olja och mixa till en slät sås. Smaka av med vinäger och salt.
Mojo Rojo – chilisås
200 g röda tomater
1 vitlöksklyfta
½ röd paprika
½ torkad spansk peppar eller lite cayenne
2 msk olivolja
1 msk citronsaft eller vitvinsvinäger
lite spiskummin, malen
1 nypa salt
Pressa vitlöken och hacka spanska pepparn i små bitar. Skala och rensa
paprikan, klyfta tomaterna.
Lägg i en mixer tillsammans med paprikan, kummin och salt.
Blanda med olivoljan, vinägern och vattnet.
Mojo Rojo (från Fuerteventura)
1 röd paprika
½ msk paprikakrydda
1 nypa kummin
1,5 dl olivolja
1 nypa salt
Mojo Verde (från Canaria)
Några stycken vitlöksklyftor
1 knippe färsk koriander eller persilja
50 ml vitvinsvinäger
250 ml olivolja
1 tsk kummin
1 tsk salt
Mojo Verde
1 st kruka färsk koriander
1 st kruka färsk bladpersilja
4 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
2 st vitlöksklyftor
1/3 färsk röd chilifrukt
4 st grovtärnade tomater
salt
Mixa koriandern med bladpersiljan, olivolja,
rödvinsvängern, vitlöksklyftorna och chilifrukten till en grön örtmassa.
Blanda detta med de grovtärnade tomaterna, smaka av med salt.
Mojo verde – Grön mojosås
2 gröna paprikor
1 röd chilifrukt, urkärnad
2 vitlöksklyftor
2 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
2 dl blandade örter, hackade (ex. basilika, koriander, persilja)
2 skivor vitt formbröd,
1,5 dl olivolja
2 msk sherry (alt. äppelcidervinäger)
Salt
Mojo verde
2 vitlöksklyftor
1 grön chilipepparfrukt
1/2 tsk salt
1 tsk spiskummin
1 tsk oregano
2 tsk vinäger
koriander
persilja
1 mellanstor kokt potatis
3 tsk olivolja
1 dl hett vatten
Stöt ihop hackad vitlök, strimlad chili och salt. Rör i spiskummin, oregano,
vinäger. Stöt också i färsk hackad koriander och persilja. Stöt till en grön “massa”.
Stöt i potatisen och tillsätt oljan. Häll på vattnet medan du rör.
I stället för att stöta i mortel kan du köra såsen i mixer. Var bara noga med att
inte köra potatisen så länge att den blir klistrig.
Hur stark mojo verde blir beror på styrkan hos den gröna chilipepparfrukten.
Mojo Verde
Spansk recept
1 Grön paprika
1 Avocado
koriander
chili
kummin
olja
vinäger
salt
Mixa allt.
De olika ingredienserna kan varieras efter ditt egen smak.
I denna variant är det relativt mycket chili och avocado, som inte alltid brukar vara med på Kanarieöarna.