Kålpudding 4 port
(obrynt)
0,8 – 1 kg vitkål
lättsaltad vatten
1 – 1,5 dl långkornit ris
1 köttbuljongtärning
50 g lök
300 – 400 g köttfärs
1 ägg
1 tsk salt
1 tsk mejram
vitpeppar
smör
sirap
Strimla vitkålen och förväll den i lättsaltad vatten ca 10 minuter.
Koka riset i vatten med köttbuljongtärning, låt svalna.
Blanda färs, lök, ägg och ris. Rör i lite kål i färsen.
Salta och krydda.
Lägg i först kål i en smord ugnsform, sedan färs och kål överst.
Klicka på lite smör och ringla över sirap.
Grädda i +175 – 200 grader i ca 1 timme.
Servera puddingen med lingonsylt och ev. potatis och sås.
Obs! Kålpuddingen blir mera lättsmält med kokt kål,
men det går att bryna kålen i smör om man föredrar det.