Kålrotslåda

k-lrotsl-da4001
Finsk kålrotslåda

2 stora kålrötter ca 1,5 kg i bitar
3 dl vatten
salt
1,5 dl gräddmjölk
1,5 dl ströbröd
1,5 msk sirap
l tsk malen ingefära
½ tsk vitpeppar
½ tsk riven muskotnöt
Ev. lite mer salt.

Garnering: ströbröd och smörklickar

 

Koka kålrötterna mjuka i lättsaltad vatten, ca 30 min.
Häll av kokvattnet och spara det. Mosa kålrötterna eller kör dem i mixer.
Låt ströbrödet svälla i gräddmjölken. Rör ner det i kålrotsmoset och tillsätt sirap och kryddor.
Späd med koksspadet till en ganska lös massa.
Skeda massan i en smord, ugnssäker form. Dra gärna ett mönster med gaffel eller vågmönster med en sked.
Strö över ströbröd och smörklickar.

Grädda mitt i ugnen, 175 grader, ca 1 timma.

Servera kålrotslådan varm till skinkan eller julkorven.

 

image_pdfimage_print