Lasagne

lasagne400

 

Lasagne  4 port

12 st lasagneplattor (kokas 2 – 4 minuter)

500 g köttfärs
2 st bladselleristjälkar
2 st morötter
½ gul lök
2 st vitlöksklyftor
½ tub Tomatpuré
persilja, hackad
basilika, hackad
2 dl rödvin eller röd matlagningsvin
grönsaksfond
Salt och svartpeppar
olivolja

Bechamelsås:
3 msk olivolja eller smör
3 msk vetemjöl
6 dl mjölk
½ tsk salt
svartpeppar
½ tsk riven muskotnöt

125 g mozarella
1,5 dl parmesanost

.
Köttfärssås:
Skölj av sellerstjälkarna, skala lök och morötter
Finhacka grönsakerna och lök.
Fräs grönsakerna och löken i olja i en stor stekpanna ca 5 minuter.
Lägg i köttfärs och fortsätt att steka, bryn den lätt.
Tillsätt tomatpuré, pressad vitlök, persilja, basilika, grönsaksfond och vin.
Låt såsen koka ca 30 minuter.

Ostsås:
Smält oljan eller smöret i en kastrull och vispa i mjölet. Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning, koka upp och sjud i cirka 5 minuter. Tillsätt ost, salt och peppar. Såsen ska vara tunnflytande.

Smörj en ugnsfast, fyrkantig form. Börja med ett lager ostsås. Täck därefter formen med lasagneplattor. Plattorna ska helst inte ligga omlott. Varva sedan ostsås, köttfärssås och plattor. Avsluta med ett lager ostsås och se till så lasagneplattorna är täckta med sås. (Man kan slå över lite mjölk för plattorna suger åt sig vätska)
Strö över riven ost och grädda mitt i ugnen i 225°C cirka 30 minuter. Om den rivna osten börjar bli bränd kan man lägga över aluminiumfolie mot slutet.

image_pdfimage_print