Limelax

image_print

Limemarinerad Laxfilé 2 port:
med klyftpotatis och kall sås

300 g laxfilé
1 st lime
citronpeppar
vitpeppar
dill, finhackad

Dela laxen i två lika stora bitar och lägg dem på ett fat med skinnsidan ner.
Pressa över limesaften och strö på salt, citronpeppar, vitpeppar och den finhackade dillen.
Låt stå kallt ca 1 timme.
Stek laxen på båda sidor men skinnsidan ner först.
Servera med créme fraiche -sås, klyftpotatis och tomatsallad.

Créme fraiche-sås 2 port:
1 dl creme fraiche
1 msk senap
Dill, gräslök eller persilja
pressad lime

Klyftpotatis 2 port:

ca 400 g potatis
olivolja eller smör
salt

Skala potatisen och klyfta varje potatis i 6 klyftor.
Koka potatisklyftorna i saltad vatten ca 2 minuter.
Bryn smöret i ugnsformen, ta ut formen, häll lite olivolja samt potatisklyftorna.
Rör runt och sätt in i ugnen på 225 grader ca 20 – 25 min tills potatisen känns
knaprig utanpå och mjuk inuti och har fått en vacker färg. Salta.