RENSKAV MED PRESSAD POTATIS:
500 g renskav
1,5 dl kantareller eller annan svamp
1 lök
2 msk majsenamjöl
3 dl mjölk
2 dl grädde
lite svartvinbärsgelé
salt, svartpeppar
Bryn renskav, kantareller och lök.
Strö majsenamjöl över och späd med gräddmjölk.
Krydda.
Servera med pressad potatis och lingonsylt.
GRÄDDSTUVAD RENSKAVSPYTT:
8 – 10 medelstora potatisar
2 msk smör
1 gul lök
ca 250 g renskav
2 dl vispgrädde
1 tsk salt
svartpeppar
Skala potatisen och skär i små tärningar. Stek den sakta i smöret tills den är mjuk, ca 15 min. Tag upp den. Skala och hacka löken och fräs den och renskavet i lite smör, ca 10 min. dela efterhand renskavet med en gaffel.
Blanda ner den stekta potatisen och häll på gräden. Smakasätt med salt och peppar och låt alltsammans sjuda upp.
Servera med stekt ägg, rödbetor och en sallad.
Tips! Använd kokt potatis, skär den i tärningar och bryn den i sparsamt med smör. I övrigt som ovan.
SOUVAS
400 g souvas eller renskav
2 lökar
200 g champinjoner
1 vitlöksklyfta
persilja
salt och peppar
Fräs lök och champinjoner (eller annan svamp) först i stekpanna.
Souvas eller renskav fräses i en het stekpanna eller i muurikka. Rör i lök-
och svampfräset. Krydda med vitlök, persilja eller någon örtkrydda. Salta.
Severas i pitabröd från Polarbageriet, tillsammans med sallad och tomater.
Sovas är rökt renkött.
Renröra
Kallrökt renkött
Naturell färskost
Creme Fraiche
Lite riven pepparrot
Salt och peppar
Hacka renköttet fint.
Häll creme fraiche, färskost och pepparrot i en skål:
Blanda ner renköttet och rör om.
Salta och peppra
Passar till tunnbrödssnittar eller som toast med renröra.