Fläskfilé med murkelstuvning

filemedmurkel400

Fläskfilé med murkelstuvning 4 port

500 – 600 g fläskfilé
salt och peppar
smör till stekning

.
Fläskfilé: 

Putsa fläskfiléen och skär den i 2-3 cm tjocka skivor. Banka lätt så dem blir platta.
Stek filéskivorna i smör, salta och peppra. Tag upp köttet i en form, täck med ugnsfolie och håll varma.
Slå vatten i stekpannan stekskyn används i murkelstuvningen.

.
Murkelsås/stuvning:

2 burkar murklor
schalottenlök eller pärllök hackade
smör
vetemjöl
1,5 dl steksky
2,5 dl mellangrädde
salt och peppar

.
Finfördela murklorna och skölj dem noga.
Fräs murklorna i smör, tillsätt löken och låt den fräsa med en stund.
Strö över vetemjöl och rör om. Späd med steksky och grädde. Salta och peppra, låt stuvningen sjuda 2 – 3 minuter.

.
Potatisterrin 4 port

1 kg potatis
2 dl riven lagrad ost
2 vitlöksklyftor pressade
salt
nymalen vitpeppar
3 ägg
2 dl mjölk (eller delvis matlagningsgrädde)

.
Ugn 175 – 200 grader
Skiva potatisen mycket tunt.
Varva potatis och ost i smorda ugnsformar.
Vispa ihop ägg, gräddmjölk, vitlök, salt och peppar.Häll äggstanningen över.
Grädda tills potatisen är mjuk ca 40 minuter.

Man kan förkoka potatisen och då tar det inte lika länge i ugn.

 

Tips! Osten kan ersättas med cévreost om man önskar mera sting.
Det går bra att krydda lite extra med basilika och dragon.

 

 

 

image_pdfimage_print