Laxgratäng Västerbotten 4 port
4 portionslaxar
salt, citronpeppar
50 g Västerbottensost
Potatismos:
1 kg skalad potatis
2 äggulor
2 msk smör
½ dl mellangrädde
Gratängsås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
½ fiskbuljongtärning
2,5 dl mellangrädde
lite vatten
Mos: Koka potatis i saltad vatten. Vispa med elvispen så den blir helt mosigt.
Rör i äggulor och smör. Spritsa eller klicka små potatistoppar längs med kanten på en ugnsform.
Skär tre skåror i portionslaxen , salta och peppra. Fördela osten i skårorna.
Sås: Smält smöret i en kastrull, rör i mjölet. Smula ner fiskbuljongtärningen. Späd med grädden och vattnet under vispning. Låt såsen sjuda ca 5 minuter. Häll såsen över laxen.
Gratinera i 225 graders ugnsvärme 25-30 minuter tills gratängen har fått fin färg och fisken är genomstekt.
Garnera med citronskivor.