Oxfilé med rödvinssås och potatisgratäng
Oxfilé
2 port
300 g oxfilé
peppar
salt
Olivolja och smör till stekning
4 port
500 – 600 g oxfilé
peppar
salt
Olivolja och smör till stekning
Låt filén ligga framme en stund i rumsvärme och krydda med peppar.
Stek 3 – 4 minuter på varje sida. Salta.
Lägg köttet i en ugnssäker form och låt eftersteka i 150 graders varm ugn 8 – 10 minuter.
(blodigt 50°, medium 54-55°, genomstekt 62-75°)
Ta upp köttet ur formen och håll det varmt.
Rödvinssås
2 port
1 msk hackad lök
1,5 dl rödvin
1,5 dl vatten
drygt 2 tsk köttfond (eller 1/2 köttbuljongtärning)
1/2 msk kinesisk soja
1/2 msk tomatpuré
lite farinsocker
1 msk smör
4 port
2 msk hackad lök
3 dl rödvin
3 dl vatten
1,5 msk köttfond (eller 1 köttbuljongtärning)
1 msk kinesisk soja
1 msk tomatpuré
lite farinsocker
2 msk smör
Koka lök och rödvin i en kastrull tills hälften återstår av vätskan.
Sila och häll på vatten och fond eller tärning. Smaksätt med soja, tomatpuré och farin. Koka tills 1,5 dl återstår för 2 port / 3 dl för 4 port.
Blanka av såsen med smör.
Tips! Använd lökpulver istället för färsk lök.
Potatisgratäng
2 port
300 medelstora potatisar
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2,5 dl mellangrädde
ev. 1 pressad vitlök
4 port
600 medelstora potatisar
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
5 dl mellangrädde
Ev. 2 pressade vitlökar
Blanda grädde med salt och peppar ock koka upp. Tillsätt skivad potatis och låt koka ca 10 min. Fördela potatisen i en ugnsform.
(Så här långt kan man förbereda förmiddag eller dagen innan )
Grädda i 250 grader 15 min tills potatisen är mjuk och gratängen har fin färg.
Tips! Tillsätt riven ost.