Ostfyllda färsbiffar

Ostfyllda färsbiffar med god sås och grekiska potatisar

Färs:
1/2 dl ströbröd
3/4 dl vatten
250 g nötfärs
1 litet ägg
1/2 msk tomatpuré
1/2 tsk salt
2 krm malen svartpeppar
Fyllning:
50 – 75 g cévreost eller fetaost
smör till stekning

Sås:
1,5 dl sky eller vatten
1 msk kalvfond
1 tsk tomatpuré
1/2 tsk sambal oelek
1/2 tsk torkad timjan
1/2 tsk dragon
1/2 tsk rosmarin
1/2 tsk curry
lite vitlökspulver
1/2 dl grädde
majsenaredning
( ev. citronpeppar)

Biffar:
Låt ströbrödet svälla i vattnet. Tillsätt färs, ägg, tomatpuré, salt och svartpeppar. Forma fina biffar och fyll varje biff med en bit ost (eller smulad fetaost i färssmeten) Forma 6 – 8 biffar.
Stek biffarna på medelvärme ca 5 minuter på vardera sida. Håll dom varma.

Sås:
Häll sky eller vatten i en kastrull. Tillsätt fond, tomatpuré, sambal oelek och kryddorna. Låt såsen sjuda en stund.
Tillsätt grädde och majsenaredning. Låt såsen sjuda en stund på låg värme.
Smaka av om det behövs mer salt eller fond.

Servera biffarna med sås, grekiska potatisar eller strips och haricots verts.

Grekisk potatis

2 port:
400 g potatis
Oregano eller timjan
Flingsalt
Svartpeppar

Skala potatisen och dela dem i stora bitar.
Koka potatisen 5 minuter i saltad vatten. Ta upp dem.
Fördela dem i en ugnsform, gärna teflon. Häll över olivolja.
Ugnsbaka 225 grader ca 30 – 40 min, tills potatisen känns knapriga utanpå och mjuka inuti.
Vänd potatisen under tiden så dem får vacker färg på alla sidor. Salta och krydda.



image_pdfimage_print