Tiropitakia och Samosas
Tiropitakia 4 port
fårostknyten från Grekland
4 filodegsplattor
Fyllning:
100 g fetaost
1 vispat ägg
1/2 dl finhackad dill
salt och peppar
1/4 dl olivolja
Mosa osten med en gaffel och tillsätt ägget, dillen, salt och
peppar.
Skär filodegsplattorna i 7 centimeter breda remsor.
Pensla degremsorna med olivolja. Lägg en tesked av fyllningen i ena änden och vik ihop till en triangel.
Lägg knytena på en smord bakplåt, pensla med lite olja och låt stå i medelstark ugnsvärme +175 grader till dess att de får en gyllenbrun färg ca 20 minuter.
Samosas (Indisk smak)
Deg:
5 dl vetemjöl
2 msk neutral olja
1/2 tsk salt
1,5 – 2 dl vatten
Blanda ihop ingredienserna i en bunke. Arbeta ihop till den deg. Täck bunken med plastfolie och låt vila medans du gör fyllningen.
Fyllning:
1 msk neutral olja (eller smör)
1 msk färsk riven ingefära
1/2 tsk malen spiskummin
1/2 tsk malen koriander
1/2 tsk malen gurkmeja
1/2 tsk graham masala
1 tsk salt
1/2 tsk chilipulver eller chiliflakes
400 g kokt mosad potatis.
2 dl gröna ärtor.
Fräs ingefäran och kryddorna i olja. Tillsätt potatisen och ärterna och blanda alltsammans utan att det får färg.
Värm oljan i en kastrull till+180 grader. Ha ett lock till hands.
Fritera samosas gyllene runt om ca 5 – 8 minuter. Ta upp med hålslev. Låt rinna av på hushållspapper.
Servera med dippsås, tex raita.
Tips! Använd filodeg istället. Lägg knytena på en smord bakplåt och baka i +175 graders ugnsvärme i 20 minuter.