Köttfärsgratäng

k_ttf_rsgrat400

Köttfärsgratäng 2  port:
400 g potatis
Skala och skiva potatisen.
Färsröra:
200 – 250 g köttfärs
smör eller olivolja
2 dl pass. tomater
svartpeppar
timjan, oregano
vitlökspulver eller press. vitlöksklyfta
½ köttbuljongtärning eller köttfond
Ostsås:
1,5 dl mjölk + 2 tsk vetemjöl
salt
Riven ost

Köttfärsgratäng 4  port:
800 g potatis
Skala och skiva potatisen.
Färsröra:
400 – 500 g köttfärs
smör eller olivolja
4 dl pass. tomater
svartpeppar
timjan, oregano
vitlökspulver eller press. vitlöksklyfta
½ köttbuljongtärning eller köttfond
Ostsås:
3 dl mjölk + 4 tsk vetemjöl
salt
Riven ost

1. Färs: Bryn färsen i smör eller olja. Tillsätt den hackade löken och låt brynas med.
Krydda färsen, tillsätt passerade tomaterna och buljongtärningen.
.
2. Ostsås: Koka upp mjölk och vetemjöl.
Salta och blanda i osten.

3. Varva i en ugnsfast form hälften av potatisen. Sedan köttfärsröran.
Sist resten av potatis. Bred över ostsåsen.
Grädda i 225 grader ca 40 min tills potatisen är mjuk och gratängen har fin färg.

image_pdfimage_print