Mosgratinerad köttfärs

Mosgratinerad köttfärs

Idéen till rätten är engelsk husmanskost “cottage pie”med nötfärs
eller ” Shepherds pie”med fårkött.
Enkel middag i ugn, allt i ett

Färs 2 port:
½ msk smör eller olja
150 – 200 g nötfärs eller lammfärs
½ lök
1/2 vitlöksklyfta
1 liten grovriven morot (75 g)
1,5 dl passerade tomater
1 msk tomatpuré
(ev. rött vin och worchestersås)
3/4 msk köttfond eller ½ buljongtärning
1/2 msk kinesisk soja
svartpeppar efter behag
Potatismos:
400 – 500 g potatis
25 g smör eller olja
1 äggula
½ tsk salt
1 dl riven cheddarost eller annan lagrad ost
Gratinering:
lite riven ost

Färs 4 port:
1 msk smör eller olja
300 – 400 g nötfärs eller lammfärs
1 lök
1 vitlöksklyfta
2 små grovrivna morötter (150 g)
3 dl passerade tomater
2 msk tomatpuré
(ev. rött vin och worchestersås)
1,5 msk köttfond eller ½ buljongtärning
1 msk kinesisk soja
svartpeppar efter behag
Potatismos:
800 – 1000 g potatis
50 g smör eller olja
2 äggulor
1 tsk salt
2 dl riven cheddarost eller annan lagrad ost
Gratinering:
lite riven ost

Ugnstemperatur 225 grader.
1. Skala och koka potatisen till moset.
2. Finhacka löken och fräs den i smör. Tillsätt färsen och bryn den tillsammans med löken. Tillsätt resten av ingredienserna. Koka ca 5 minuter.
3. Bred färsen i en pajform eller ugnsform.
4. Pressa den kokta potatisen och blanda med resten av ingredienserna.
Bred moset över köttfärsröran. (Dra ränder med hjälp av en gaffel)
5. Strö över riven ost och gratinera ca 15 minuter i ugnen tills moset får vacker färg.

Tips!
Fördela färsen i små pajformar. Spritsa moset runt och lägg riven ost i mitten, över färsen. Gärna cheddar eller annan lagrad ost.
Byt ut moroten mot djupfrysta grönsaker.

image_pdfimage_print