Köttgryta med potatisterrin 2 port
alt. Rockfordgryta
300 g nötkött i tärningar
smör
vatten så det täcker
köttfond
0,25 dl rött vin eller matlagningsvin
1 msk tomatpuré
svartpeppar
Redning:
1 msk vetemjöl + vatten
(eller majsenaredning)
½ dl grädde (kan uteslutas)
Bryn köttet, lite i taget.
Koka köttet med fond, vin, tomatpuré och peppar ca 1 timme och 45 minuter.
Eventuellt måste mera vatten tillsättas under kokning.
Rör i redningen och grädden. Sjud ca 5 minuter.
Servera tex med potatisterrin och grönsaker.
Tips! Eftersom grytan tar lång tid att koka, gör dubbel sats och frys hälften.
Grytan går att variera:
Rockfordgryta: Smula lite rockfordost över och värm en stund i ugnen.
Eller blanda i grädde och svamp, eller kokta grönsaker.
.
Potatisterrin 2 port
300 – 400 g potatis
0,7 dl riven lagrad ost
1 liten vitlöksklyfta pressad
salt
nymalen vitpeppar
1 ägg
0,75 dl matlagningsgrädde
Ugn 175 – 200 grader
Skiva potatisen mycket tunt. Varva potatis och ost i smorda portionsformar.
Vispa ihop ägg, gräddmjölk, vitlök, salt och peppar. Grädda ca ½ timme tills potatisen är mjuk.
Tips! Osten kan ersättas med cévreost om man önskar mera sting.
Det går bra att krydda lite extra med basilika och dragon.