Potatisrosor och Pommes Anna

Potatisrosor 4 st

1/2 kg potatisar
25 g smält smör
riven parmesanost eller västerbottensost
1/4 tsk vitlökspulver
salt
peppar
timjan 

Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Lägg potatisen i en vid skål.
Tillsätt riven ost, vitlökspulver, salt och kryddorna. Häll i smält smör och blanda alltsammans ned händerna.
Smöra muffinsplåten och fördela potatisskivorna i, största skivorna i botten och mindre överst.
Grädda i +190 grader 45 – 55 minuter i ugn. Lägg över ugnsfolie mot slutet.
Låt potatisrosorna vila en stund och ta upp dom. Strö över lite timjan och riven ost.

 

Pommes Anna

2 port:
300 – 400 g potatis
Smör
Salt
Peppar

4 port:
600 – 800 g potatis
Smör
Salt
Peppar

Skala och skiva potatisarna tunt ca 3 – 4 mm.
Smörj en pajform och lägg ett täcke potatis i botten (ca 1 cm).
Lägg över tunna skivor av smör (använd en osthyvel).
Salta och peppra.
Fortsätt så tills potatisen är slut eller formen full. Lägg ett lock eller liknande över och en tyngd som press.
Sätt in i ugnen i 225 grader i 40 min och låt kakan bakas klar. Låt den stå en stund.
Servera den nygräddade pommes Anna som en tårtbit.

 

image_pdfimage_print