Potatisgratäng och Rotfruktsgratäng

Potatisgratäng

2 port:
300 g fast potatis
ev. 1 pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2,5 dl grädde (mellangrädde eller gräddmjölk)
ev. riven ost

4 port:
600 g fast potatis
ev. 2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
5 dl grädde (mellangrädde eller gräddmjölk)
Ev. riven ost

Skiva potatisen.
Alt. 1: Fördela potatisen i en ugnsform.
Strö på salt och kryddor. Slå på grädde.
Grädda i 175 – 200 grader 45 – 60 min tills potatisen är mjuk.

Alt. 2: Koka upp grädde, tillsätt den skivade potatisen, vitlök,
salt och peppar. Koka ca 5 – 10 minuter. Fördela potatisen i gratängformen.
Gratinera mitt i ugnen i 200 – 225 grader tills potatisen är mjuk.

rotfruktsgratin400

Rotfruktsgratäng

2 port:
100 g potatis
1 liten morot eller sötpotatis (100 g)
1 liten palsternacka (100 g)
½ tsk salt
1 krm peppar
ev. oregano
100 g riven ost (17%)
2,5 – 3 dl mellangrädde

4 port:
200 g potatis
2 små morötter eller sötpotatis (200 g)
2 små palsternackor (200 g)
1 tsk salt
2 krm peppar
ev. oregano
200 g riven ost (17%)
5 – 6 dl mellangrädde

Skala och skiva potatis och rotfrukter tunt. Varva potatis, rotfrukter, ost, salt och kryddor i en ugnssäker form.
Häll över grädden och grädda i 175 – 200 graders ugnsvärme ca 45 min tills potatisen är mjuk.
Tips! Koka rotsakerna och potatisen först i grädde, salt och peppar ca 10 min. Tillsätt oregano.
Gratinera mitt i ugnen i 250 grader ca 10 min.

image_pdfimage_print