Sataysås med jordnötssmör 4 port
½ msk neutral olja
1 – 2 st vitlöksklyftor
1 – 2 tsk röd currypasta
1 krm vardera av mald ingefära, spiskummin och koriander
1,5 dl kokosmjölk
100 g jordnötssmör
1 msk pressad lime eller citron
1 msk söt soja (ketchup manis)
1 msk kycklingfond
0,5 tsk sambal oelek
lite salt om det behövs
1. Skala och finhacka vitlöken och hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull.
Fräs vitlök, currypasta och alla torra kryddor 1 minut under omrörning.
2. Tillsätt resten av ingredienserna och låt småkoka under omrörning tills såsen tjocknar, 3 – 4 minuter.
Späd eventuellt med mer vatten om det behövs. Om såsen värms på nytt, låt den inte koka..
Jordnötssås till kyckling 2 – 3 port
½ dl salta jordnötter
½ dl kokosmjölk eller grädde
½ dl vatten
sambal oelek efter smak
1 hönsbuljongtärning
½ tsk maizenamjöl
½ msk pressad lime
(ev. söt soja, ketchup manis)
(ev. spiskummin, vitlök )
Mixa nötterna till pasta.
Blanda därefter samtliga ingredienser i en
panna och koka upp det hela, rör om hela tiden.
.
Limesås 2 port
(varm sås)
1 st lime
1 dl vatten
½ hönsbuljongtärning (eller kycklingfond)
½ dl créme fraiche (kokbar)
salt, citronpeppar
Pressa limen i en kastrull.
Tillsätt vatten, buljongtärning och créme fraiche.
Salta och peppra. Låt såsen koka upp.
Om den är tunn, red med majzenamjöl
rört i vattnet.