Sandefjordsmör 4 port
Passar till torsk hälleflundra mm
1,5 dl grädde
150 g smör
1 msk citronsaft
2 msk färsk persilja, finhackad
salt och peppar
Koka upp grädde och låt den reduceras tills det har kokat till hälften.
Vispa i kall smör. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar:
Strö över hackad persilja före servering.
Smörsås med dill
½ fiskbuljongtärning + ½ dl vatten
1 msk citronsaft
½ dl creme fraiche
75 g mjukt smör
1,5 msk senap
½ -1 dl hackad dill
nymald vitpeppar
Koka upp vatten, fiskbuljongtärning, citronsaft och creme fraiche. Tillsätt och vispa in smöret klickvis till en simmig sås. Smaksätt såsen med senap, hackad dill och vitpeppar. Låt inte såsen koka sedan smöret har tillsatts.
Champagnesås (till musslor)
1 pkt saffran ,0,5 g
75 g smör
1 dl champagne eller mousserande vin
4 dl matlagningsgrädde eller 2 dl vispgrädde
1 msk fond
salt o peppar
Smält smöret i pannan. Tillsätt (musslorna)saffran och häll på champagnen och grädden.
(Tillsätt musslorna) Smaka av med fond, salta och krydda.
Gravlaxsås 4 port
2 msk söt senap
1 msk dijonsenap
1 – 2 msk socker
1 – 2 msk vinäger
1 dl olja
2 – 3 msk dill
salt och peppar
Hacka dillen. Blanda senap, socker och vinäger. Tillsätt olja under omrörning.
Smaksätt med dill och ev. salt och peppar.