Tapenade
200 g oliver
½ msk kapris eller 1 msk sardellfileér
1 vitlöksklyfta
0,25 dl olivolja
Mixa alltsammans till önskad konsistens.
Passar till nybakad bröd, fyllning eller toppning
Hummus
1 burk kikärtor
2 st vitlöksklyftor
1 msk pressad citron
4 msk olivolja
0,5 tsk spiskummin
vatten
salt o peppar
Skölj kikärtorna. Pressa citronen. Mixa kikärtorna, vitlöken, citronsaften, olivoljan och spiskumminen till en slät röra.
Om hummusen känns för fast, mixa i lite vatten.
Smaka av med salt o peppar
Tips! Ersätt en del av kikärter med kokta morötter, vacker färg.
Cuacamole
2 avocado
1 dl creme fraiche
2 soltorkade tomater i strimlor
vitlök
chili eller cayenne
limesaft
Mosa avocadon och rör ihop med resten av ingredienserna.
Mexikansk bönröra 4 port
1 burk avsköljda svarta bönor 400 g
1 dl hackad koriander
2 msk olivolja
1 st lime, rivet skal och saft
½ röd chili eller ½ inlagd jalapenjo
½ tsk salt
Mixa alltsammans med stavmixer eller matmixer.
Kronärtkockscréme
1 burk kronärtkockshjärtar ca 400 g
1 skalad vitlöksklyfta
1 tsk riven citronskal
1/2 msk pressad citron
0,5 dl olivolja (eller lag från kronärtskockarna)
1 krm salt
1/2 krm peppar
Låt kronärtskockarna rinna av.
Mixa alltsammans i en mixer eller stavmix.