Nya rätter

Nya rätter – kommande recept

Italienska:

Cnocci med potatis (vegetariskt)

Potatis, oskalad, kokas, skalas och mosas medans de är varma.
Tillsätt 125 mjöl, 2 st ägg och salt. Blanda med händerna.
Mjöla ett bakbord, knåda degen. Rulla ut tunna remsor av degen.
Skärmed kniven  tummesstora bitar. Koka dem i saltad vatten.
Sila bort vattnet och lägg upp på tallrikarna.
Bred över pesto och riven parmesaost.

Auberginier i ugn (vegetariskt)

Skiva auberginierna på längden. Salta lätt, lägg på hushållspapper och något tungt. Dra ut vätska ca 10 minuter.
Varva i smord ugnsform Auberginier, tomatröra med vitlök och riven parmesan.
Baka i ugnen ca 30 minuter i 200 graders värme.
Servera med sallad.

Zucchiniplättar

350 g zucchini rives grovt. Lägg i ett durkslag och krama ur vätskan. Finhacka 3 st salladslökar. Smula 150 g fetaostt.

Vispa ihop 3 st ägg och 1 dl mjöl. Tillsätt zucchini, lök, fetaost, 1/2 dl finskuren dill, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.

Stek plättar i olja ca 2 minuter per sida. Låt rinna av på hushållspapper.

Servera med vitlöksyoghurt.

Bruchetta med 3 olika smaker

Skiva surdegsbröd och grilla skivorna så de bildar ränder.
Ta vitlöksklyfta och dra några gånger över bröden. Häll på olivolja
1. Hackad tomat, basilika och parmesan
2. Citronmeliss, selleri och parmesan mixad
3. Ärter och mynta mixade, toppa med mozarella. Gratinera en stund i ugnen.
Servera från plåten.

Äkta Italienska pizzor
(Gräddas 3,5 minuter i vedeldad ugn närmare 400 grader)

Margherita
Tomatsås + Mozarella + Färsk basilika
Färgerna som i Italiensk flagga.

Marinara (Neapolitansk )
Tomatsås + Vitlök + Oregano

Tomatsås/Pizzasås
Plommontomater + salt, peppar + basilika + olivolja

Pizzaost
Hälften gräddost hälften västerbotten
I Sisilien 100 % mozarella och pecorinoost

Pizzadeg (kalljäst)

10 dl kallt vatten
½ tsk salt
7 dl mjöl
1 ½ tsk torrjäst
4 msk olivolja

Knådas och bakas ut för hand på mjölad bakbord, 35 cm i diam.
Dela i 6 delar, baka till bollar.
Häll olja i skål, rulla bollarna och sätt dom i var sin påse.
Låt vila till nästa dag. Ta ut ur kylen 2 timmar före.
Håller tre dygn i kylen, 3 månader i frysen.

Baka pizzorna i klotgrill med lock på pizzasten.
Kolen ska vara i en ring.

Tacokrydda  hemmagjord:

2 tsk chilipulver, 2 tsk paprikapulver, 1 tsk vitlöksplver, 1 tsk lökpulver,  1 tsk mald spiskummin, 0,5 tsk cayennepeppar.

Förvara i en burk med lock.

Halloumi Stroganoff 2 p

Olivolja
Champinjoner
2 port Halloumi (stavar)

lök +vitlök
1,5 msk japansk soja
1 msk grönsaksfond
1,25 dl vatten
1,25 dl mellangrädde
oregano
paprikapulver
svartpeppar
sambal oelek

Toppa med crème fraiche och persilja.
Servera med ris.

image_pdfimage_print