Surströmmingsfest
Surströmmingspremiär är tredje torsdagen i augusti.
.
Dukning: Hösttema. Rönnbärskvistar med bär, höstlöv…enkvistar.
Pappersdukar. Papperstallrikar och plastglas.
Surströmmingsmeny för 8 personer
3 burkar hela fiskar (á 475 g nettovikt)
1 burk filé (á 300 g nettovikt)
2 stora Lökar 1 röd och 1 gul hackade
5 stora Tomater i tärningar
4 dl Créme fraiche eller gräddfil
ev. 1,5 dl riven västerbottensost (blandas med creme fraiche)
2 – 2,2 kg Färsk potatis, helst mandel
Hårt och mjukt tunnbröd och smör
Dryck: mjölk, lingondricka eller öl,
och en snaps.
En god efterrätt med kaffe som avslutning.
Efterrätspaj med vispad grädde eller Pavlova med lemon curd
SNAPSVISOR:
SURSTRÖMMINGSFISKEN I MAGEN GICK
Melodi: Mors lilla Olle
Surströmmingsfisken i magen gick,
Undrade varför ej sällskap han fick.
Ropade högt “Var är nubben ikväll?”
Låt mej få se honom snart är du snäll.
.
GUBBEN I MÅNEN
Melodi: Mors lilla Olle
En gång i månan är månen full,
men aldrig jag sett honom trilla omkull.
Stum av beundran hur mycket han tål,
Höjer vi glasen och dricker hans skål.
MERA BRÄNNVIN I GLASEN
Melodi: Internationalen
Mera brännvin i glasen,
Mera glas på vårt bord.
Mera bord på kalasen,
Mer kalas på vår jord.
Mera jordar med måne,
Mera måne i mars.
Mera marscher till Skåne,
Mera Skåne – gu´bevars.