Tårta grundrecept
Liten:
2 st ägg
2 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 dl varmt vatten
Stor:
3 st ägg
3 dl socker
2,25 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
3 tsk bakpulver
1,5 dl varmt vatten
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver, rör försiktigt ner
det i smeten. Tillsätt vattnet. Häll smeten i en smord och bröad form.
Grädda i 200 graders ugnsvärme i nedre delen av ugnen 30-35 min.
Låt kallna och dela den i tre bottnar.
Kakan kan bakas i en långpanna: Gör lilla satsen 3 ggr. Grädda den
i 175 graders ugnsvärme ca 20 min. Dela den i två bottnar.
Jordgubbstårta:
Tårtbotten enligt grundrecept
Fyllning:
ca 1 liter jordgubbar mosade
(spara några till garnering)
Garnering:
4 dl vispgrädde
Jordgubbar
Gräddtårta:
Tårtbotten enligt grundrecept
Fyllning:
1 paket apelsinfromage
1 banan i skivor
1 apelsin i tärningar
Garnering:
4 dl vispgrädde
2 kiwi eller ananas
hallon, mandarin
Prinsesstårta:
Tårtbotten enligt grundrecept
Fyllning:
3 dl vaniljkräm (ganska fast)
3 dl vispgrädde
Garnering: finns även att köpa färdig
Ca 300 g mandelmassa
1 äggvita
2 msk florsocker
Grön karamellfärg
Cheesecake
Cheesecake (stor sats)
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
1 stor ask philadelphiaost 300 g
2 dl socker
3 äggulor
3 äggvitor
10 digestivekex + lite smält smör
Cheesecake (mindre sats)
2 dl vispgrädde
½ tsk vaniljsocker
200 g philadephiaost
1,25 dl strösocker
2 äggulor
2 äggvitor
6 digestivekex + lite smält smör
Vispa ihop grädde och vaniljsocker.
Skilj äggulorna från vitor.
Rör ihop philadelphiaost, socker och äggulor.
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Rör ihop allt försiktigt.
Smula digestivekexen, blanda med lite smör och bred i en form med löstagbart botten.
Häll smeten ovanpå. Ställ i frysen minst 5 timmar.
Garnera med kiwi, jordgubbar eller annat gott strax innan servering (ca 30 minuter)
Arraksbollar: (Myrstackar)
100 g margarin
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1-2 msk kakao
ca 3 dl krossade småkakor och sockerkaka
1 msk Arrak eller Punch eller några droppar hushållsarom (arrak)
Rör margarin och socker poröst. Tillsätt övriga ingredienerna.
Rulla till 20 bollar. Garnera med chokladströssel.