Tomatsalsa

tomatsalsa400

 

Tomatsalsa

8 körsbärstomater eller vanliga
1 liten lök
2 msk olivolja
1 msk pressad citron
4 basilikablad eller torkad basilika
salt och svartpeppar

Hacka tomaterna smått, skala och hacka löken och blanda i en skål.
Hacka basilikan och vänd ner. Slå på olja och pressad citron.
Vänd runt och smaka av med salt och peppar.

Tomatsalsa för två
(varm salsa passar bäst till varma rätter)

1 gul lök
1-1,5 hackad vitlöksklyfta
½-1 msk olivolja
1 burk krossade tomater (eller motsvarande mängd färska)
1 tsk oregano eller basilika
lite sambal oelek
salt, peppar, timjan eller andra kryddor efter smak.

Fräs den hackade löken + vitlöken i oljan 2-3 min (ha inte för stark värme). Häll i krossade tomater, sambal och kryddor. Låt alltkoka upp och koka på svag värme i ca 10-15 min. Smaka av!

Salsa crudo 2 port
(crudo betyder rå)

2 tomater
½ lök
½ chilifrukt, poblano
½ lime
1 tsk råsocker
½ kruka koriander, hackad
salt, peppar

Tärna tomaterna och hacka löken fint. Dela poblanochilin och ta bort kärnor och mellanväggar. Finhacka chilin.
Blanda tomater, lök och chili. Pressa lime över och tillsätt socker, salt, peppar och hackad koriander.

image_pdfimage_print