Stifado 4 port
600 g nötkött (högrev eller märgpipa)
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
olivolja
2 dl passerade tomater
2 dl vatten
1 dl röttvin
2 buljongtärningar
½ tsk svartpeppar
2 lagerblad
2 kanelstänger
lite timjan och oregano
små lökar tex pärl- eller scharlottenlök
Servera till:
Risblandning:
1,5 dl ris
1 liten gul lök i tärningar
salt
små gröna ärtor
Klyftpotatis:
6 potatisar
olivolja
salt
Skär köttet i mindre bitar ca 4 x 4 cm
Finhacka den gula löken. Lök fräses i olivolja. Pressa över vitlöken.
Tillsätt passerade tomaterna,vatten,kanel, lagerblad och buljongtärningar. Koka upp.
Lägg i köttet i omgångar så såsen hålls kokande. Låt alltsammans sjuda 1 – 1,5 timme.
Tillsätt smålökarna, timjan, oreagno och koka ytterligare tills köttet är mört och såsen simmig.
Risblandning: Fräs löken och riset i olja. Häll över vatten, koka riset enl. anvisningar.
Tillsätt ärtorna.
Klyftpotatis: Skala potatisen och skär dem i klyftor.
Stek potatisen i en ugnssäker form med lite olivolja och salt.
Persilja över hela rätten