
Pizza Margherita 2 st
Pizzadeg med torrjäst
3 dl vetemjöl special
1 påse torrjäst
½ tsk salt
1,5 dl vatten (50 grader)
0,5 dl olivolja
Vetemjöl till utbakning (gärna durumvetemjöl)
Blanda först torra ingredienserna i en degbunke. Sedan vattnet och olivoljan. Använd elvispens degkrokar.
Låt degen jäsa ett par timmar.
Pizzadeg med färskjäst
½ paket färskjäst
1,5 dl vatten (37 grader)
0,5 dl olivolja
½ tsk salt
3 dl vetemjöl special
Durumvetemjöl till utbakning
Smula jästen i en degbunke, tillsätt vattnet, olivolja och salt.
Arbeta in mjölet. Använd elvispens degkrokar.
Låt degen jäsa ett par timmar.
Pizzasås räcker till 2 pizzor
1,5 dl passerade tomater
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk torkad oregano
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Blanda alltsammans i en kastrull och koka upp.
Pizzaost: 200 g Mozarellaost eller annan smakfull ost
Baka ut bottnarna på plåten. Bred över pizzasåsen och lägg på osten.
Grädda på nedersta valsen i 275 grader ca 10 -12 minuter.
Dekorera den färdiggräddade pizzan med färska basilikablad.
Färgerna som i Italiensk flagga.
Pizzadeg (kalljäst)
10 dl mjöl
1 ½ tsk torrjäst
½ tsk salt
7 dl kallt vatten
4 msk olivolja
Vetemjöl till utbakning (gärna durumvetemjöl)
Blanda först torra ingredienserna i en degbunke. Sedan vattnet och olivoljan.
Använd elvispens degkrokar. Arbeta i 5 minuter.
Dela pizzadegen i 6 delar, baka till bollar.
Häll olja i skål, rulla bollarna och sätt dom i var sin påse.
Låt vila till nästa dag. Ta ut ur kylen 2 timmar före.
Knådas och bakas ut för hand på mjölad bakbord, 35 cm i diam.
Håller tre dygn i kylen, 3 månader i frysen.
Baka pizzorna i klotgrill med lock på pizzasten.
Kolen ska vara i en ring.
Äkta Italienska pizzor Gräddas 3,5 minuter i vedeldad ugn närmare 400 grader
Pizzaost: Hälften gräddost hälften västerbotten
I Sicilien 100 % mozarella och pecorinoost