Karibisk mat

image_pdfimage_print

Pescado con coco – kokosfisk
Arroz con Pollo – ris med kyckling
Het fläskcurry
Exotisk fruktsallad
Karibiska drinkar

Karibisk matkultur är liksom karibisk kultur i allmänhet en härlig blandning från världens alla hörn. Dominikansk mat hämtar huvudsakligen sina influenser från det spanska köket med inslag av karibiska örter och kryddor. Många restauranger, inklusive hotellrestaurangerna, serverar flera typiska dominikanska rätter.

Kokos används i många lokala rätter. Åker du till Samana, landets ledande producent av kokosnötter, måste du prova “pescado con coco”, en delikatess från området. Den består av fisk som fått sjuda i en ljuvlig kokos- och tomatsås.

Ris är det som gäller i Dominikanska republiken. Den populäraste rätten i dominikanska hem är en enkel rätt med vitt ris, röda kokta bönor och stekt pisang. Den är så populär att dominikanerna kallar den “la bandera” – flaggan. En annan populär risrätt är “moro” som kan bestå av röda bönor, “guandules” eller svarta bönor.

Nationalrätten “Sancocho” är en gryta, som görs på en blandning av olika sorters kött och flera rotfrukter som bara finns i Karibien.

Grönsaker
Till varje huvudrätt serveras ofta något vegetabiliskt tillbehör. Grönsaker som används är sötpotatis, brödfrukt, cho-cho, mjölbanan, callaloo, okra, jamsrot och bönor av många slag. Cho-cho tillhör samma familj som pumpa och är päronformad och ljusgrön i färgen

Efterrätter finns många att välja på, till exempel “dulce de leche” och “dulce de coco”. Frukt kokad i sirap är också populärt, till exempel pomerans, papaya, guava, cashew eller ananas. Om du kommer hit till påsk ska du absolut beställa “habichuelas con dulce”, en söt mix med röda bönor. Året runt kan du prova “majarete”, en sorts majspudding. Både “habichuelas con dulce” och “majarete” finns som glass och säljs i Helados Bon glassbutiker över hela landet. En annan väldigt populär dessert är “flan”, en sorts pudding. Den säljs till och med på burk!

Öborna älskar sötsaker, bullar, kakor och puddingar. Desserterna innehåller ofta frukt eller alkohol ibland även båda. De vanligaste frukterna som används är banan, papaya, guava, ananas, kokosnöt och limefrukt. Kakor och bullar kan serveras till frukost tillsammans med ost.

Nationaldryck: Mörk rom som heter Brugal och kostar bara 40 kr flaskan.