Gazpacho – kall grönsakssoppa
Paella – saffranskryddad risrätt med grönsaker och kyckling, chorizo, räkor, musslor enligt önskemål
Albondigas – Spanska köttbullar
Ropa vieja – Kanarisk pytt i panna
Paprikapaj
Spansk kycklinggryta
Créma Catalana
Churros – friterad bakverk
Tapasrätter:
Papas arrugadas – rynkig potatis med mojo rojo och aioli
Patatas Bravas – Heta potatisar
Tortilla Espanola – Spansk omelett
Escalivada – ugnsbakade grönsaker
Champinones al ajillo – champinjoner i vitlök
Gambas al Ajillo– Vitlöksräkor
Laxtapas
Tapasköttbullar
Kycklingtapas
Serranoananas
Baconlindade dadlar – Dátiles con bacon
Baconbananer
Potatiskroketter
Fikon med serranoskinka
Fikon i ugn med fetaost och honung
Pimientos de padrón – varma små paprikor med havssalt
De vanligaste kryddorna i spanska och kanariska köket är vitlök, spansk peppar, paprika, kummin och timjan.
Förrätter – Starters / Huvudrätter – Platos / Desserter – Postres
TAPAS
Tapas är små aptitretare från Spanien. Små rätter man kan äta tills man blir hungrig igen. Ett utmärkt alternativ till tacos och annan bjudmat i glada vänners lag. Tapas har blivit jättepopulärt såväl i Sverige och utomlands.
Kombinera ihop några förslag, 3 eller 4 rätter är ganska lagom.
Köp till koncerverade oliver i vitlök eller kronärtskockor. Machegoost och vitlöksbröd är också vanliga tillbehör på tapasbordet.
Passande dryck är tex sherry (Fino sherry) och mousserande vin (cava) till apertif. Öl (cerveza), rött vin (vino tinto), vitt vin (vino blanco) och cider.
Buen provecho