Vintips

vin400

Apertif: Torrt, lätt, aptitretande vitt vin. Inte alltför söt, alkoholstark dryck.
Gärna mousserande.

Förrätt: Vitt vin (Servera även mineralvatten)

Till huvudrätten: 

Fiskrätt: Vitt vin till fisk med kraftigare och fylligare karaktär.
Räkor kräver inget dyrt vin eftersom de har så kraftig smak.
Champagne till ostron.

Fågelrätt: Lätt rött vin eller rosévin till kyckling och kalkon.
Till vilda fåglar som fasan eller tjäder serverar man kraftigare vin tex röd bourgogne.

Kötträtt: Rött vin. – Ju kraftigare kött desto fylligare vin.
Lätta viner till kalv och lamm. Tyngre viner till nöt och älg.

Viltkött: Rött vin.

Till osten: Om osten är den mildare sorten, samma rödvin som till köttet.
Portvin till blå- och grönmögelosten

Desserten: Lättare sött vitt vin, portvin, madeira eller söt sherry. Ju sötare dessert ju sötare vin.

Rätt temperatur:

Grader
Rött vin 18-19
Rosévin 10-12
Vita torra lättviner 10-14
Vita söta lättviner 8-10
Mousserande vita viner 8-10
Champagne 8-10
Vitt portvin 10
Rött portvin, madeira ca 14
sherry, vermuth ca 14
som apertif 8-14

Luftning:

Yngre röda viner mår bra av att luftas någon timme före serveringen.
Häll gärna i en vinkaraff.
Äldre årgångsviner och slottsviner behöver inte luftas.

Vita viner och mousserande viner ska aldrig luftas. De öppnas strax före serveringen.

“Den som dricker vin, sover gott.
Den som sover gott, syndar inte.
Och den som inte syndar, lever gott.”

(William Shakespire)

 

image_pdfimage_print