Vörtbröd

Vörtbröd 2 st

25 g färsk jäst
33 cl mörk öl eller julmust (37 grader)
0,5 – 0,75 dl mörk sirap
1 påse vörtkryddor
1 tsk salt
4 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
100 g rumsvamt smör
1,5 dl russin

Till pensling: vatten eller kaffe

Smula ner jästen i bunken. Häll över vätskan och och rör om så jästen löser sig. Tillsätt sirap kryddor och salt.
Arbeta in rågsikt och vetemjöl. Klicka i smöret och kör bakmaskinen 10 minuter.
Täck degen med plastfolie och låt jäsa 40 minuter.
Dela degen i 2 delar, men knåda inte. Fördela limporna i smorda formar.
Låt jäsa ytterligare 40 minuter övertäckt.
Grädda limporna i +200 garder ca 30 – 40 minuter, tills innertemperaturen är 97 grader.
Låt limporna svalna under en bakduk.

Tips: Det går bra att knåda degen för hand, eller med elvispens degkrokar.


image_pdfimage_print