Indisk Butter Chicken 2 port:
300 g kycklingfilé
Marinad:
1 tsk graham masala
1 tsk spiskummin
1/2 tsk salt
1 tsk gurkmeja
3 krm cayennepeppar
ev. lite limesaft
0,5 dl turkisk eller grekisk yoghurt
Blanda ihop ingredienserna till marinaden.
Skär kycklingen i 2 – 3 cm stora bitar eller strimlor. Blanda med marinaden.
Låt kycklingen marineras minst 1 timme eller över natten i kylen.
Masalasås:
25 g smör
1 st lök, hackad
1,5 klyftor vitlök, riven
1 msk färsk ingefära, riven
1 tsk milt chilipulver
0,5 msk curry
0,5 msk graham masala
1,5 msk tomatpuré
1,5 dl finkrossade tomater (mutti)
2 dl grädde, kokosgrädde eller kokosmjölk
salt och peppar
ev. färsk koriander, hackade och till garnering
Fräs den hackade löken i smör tills den är mjuk. Tillsätt vitlök, ingefära och låt dem fräsa med 2 minuter. Tillsätt curry, graham masala och chilipulver, låt det stekas ett tag till. Häll i tomatpuré som kan fräsa med en stund.
Häll i tomatkrosset, grädde och ev. hackade koriander. Låt såsen puttra ca 10 minuter, smaka av med salt och peppar.
Stek den marinerade kycklingen i smör tills den fått färg och lägg den i såsen.
Låt grytan koka några minuter.
Servera grytan med en klick med yoghurt, basmatiris och naanbröd.
Naan – bröd med jäst 8 st:
Indiskt bröd
2 dl varmt vatten
1 msk socker
1 tsk salt
1 dl matlagningsyoghurt (eller vanlig)
½ bit jäst
½ dl olja (+ev. 1 ägg)
5 – 6 dl vetemjöl
Pensling: olja
Gör degen. Låt jäsa under duk dubbelt.
Häll på bakbordet och arbeta degen till långa stänger som delas till lika stora bitar. Platta till bitarna med handflatan och låt jäsa på bakplåtspapper.
I ugnen: Värm ugnsplåten, flytta bakplåtspapper med bröden på den varma plåten. Grädda i +200 grader i 15 minuter.
I stekpanna: 3 minuter på vardera sida.
På grillen: Grädda hastigt (2-3 min) på varje sida i grillen.
Pensla med olja och trava på varann att mjukna. Servera direkt.