Laxplanka

image_print

Lax på planka 2 port

Potatismos:
ca 400 g potatis
vatten
salt och peppar
1 äggula
Lite smör

Sås:
1 msk smör
1 msk vetemjöl
½ dl vitt matlagningsvin
½ dl vatten
1 dl grädde
citronsaft
dill
salt och peppar

Grönsaker:
2 tomater
8 stänger sparris
1 citron

Sätt ugnen på 225 grader.
Potatismos:
Skala potatis och koka dem mjuk i saltad vatten. Mosa potatisen, använd elvispen.
Krydda med salt och peppar.
Blanda i 1 äggula och liten klick smör. Spritsa eller klicka moset på plankan.

Krydda laxfiléen med citronpeppar. Lägg laxen på plankan tillsammans med tomathalvorna.
Strö lite salt på tomaten.
Låt den stå i ugnen tills moset fått gyllerbrun färg, ca 20 minuter.

Koka såsen under tiden:
Smält smör i kastrull och rör ner mjölet. Späd med vin, vatten och grädde.
Smaksätt med citronsaft, salt, peppar och dill.
Förväll sparrisen.
Tag ut ur ugnen och häll över sås och lägg sparrisen vid sidan.
Garnera gärna med citron och dill.

Tips! Pröva med sandefjordsmör. Recept finns under: sås & röror
Eller smaksätt såsen med hummerfond